söndag 15 juni 2008

Helgpyssel

Har faktiskt varit barnfri delar av helgen då de stora barnen var med pappa, mormor och morfar på landet och lilla E var hemma hos farmor och farfar, första gången lilla E sov utan sin mamma... hon sov hur bra som helst såklart och det gjorde faktiskt jag med, dåsade ända till kl. nio imorse! Även om det är skönt med lite egentid så saknar man ändå de små liven men jag har försökt att hålla mig sysselsatt. Helgens projekt bestod bland annat av att måla en sittbänk som vi haft några år, tänkte använda den i den nyrenoverade hallen. Inspirationen till hallen har varit detta tyget som jag fick syn på första gången inne hos Lindzi och som skall bli kuddar till sittbänken. Idén var att ta upp färgerna i tyget och måla ränder och så fick det bli. Sittbänken var i original björklaminat så jag började med att grunda den med vit grundfärg.


Det blev två lager grundfärg med två timmars torktid mellan varje innan det var dags för maskeringstejpen. Hade köpt en billig variant men i våra gömmor hittade jag en Rolls Royce-tape som skulle vara bra på nymålade ytor så jag tog den. Maskerade båda lådorna samtidigt för att det skulle bra rakt och det var absolut detta som tog längst tid, det var inte lätt att få det rakt trots noggrann mätning. Någon som har bra tips på att få det rakt på ett effektiv sätt, hör gärna av er. En lärdom från detta projekt; använd inte vit maskeringstejp när bakgrunden är vit, supersvårt att se vart man ska måla;-) Så här såg den ut när den var färdigmaskerad. Kanske alla redan vet detta men tipsar ändå; måla med grundfärgen efter maskering. Ja, ytterligare två timmars torktid, men det är absolut värt det för slutresultatet blir spikrakt!


Så här såg det ut när jag kladdat på färg med en liten skumgummiroller från Panduro.

Och så här blev slutresultatet. Nu ska det på ett till två lager skyddslack eftersom jag har målat med väggfärg, och för att jag har barn! Köpte provburkar med vanlig väggfärg, det blev mycket billigare, ca. 80 kr/burk, snickerifärg är dyr och särskilt när man vill ha flera olika kulörer. Men väggfärg är också mycket känsligare så man måste absolut lacka och det kan ju vara bra om man kan torka av en sittbänk så det blir nog säkert två lager lack för att vara på den säkra sidan.

Om ni kommer ihåg så bloggade jag om Anna-Maria Horners fina tygtavlor i detta inlägg och jag har velat göra något liknande sedan dess. Jag var dock lite skeptisk till hennes tillvägagångssätt, först spänna upp tyget och sedan måla mycket detaljerade silhuetter direkt på tyget (efter grundning med decoupagelim eller liknande) men jag tyckte det verkade så besvärligt så jag har antingen spänt tyg eller målat ramen (färdig canvas från Clas Ohlson i måtten 20x20 cm tror jag) och sedan klippt ut enkla figurer i filt på den med det spända tyget och i tyg till de målade. För att tyget inte skulle repa sig när jag klippte figurerna så strykte jag Vliesofix på det innan, samma metod som jag har använt till tavlor och rullgardin i barnens sovrum, kolla här.


Så nu återstår att sy kuddar till sittbänken och sedan skall jag börja piffa, längtar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å så fint så fint! jag blir så pysselnödig! :-D Ränderna blev ju kanon!! ALLT går att måla!

StrandviksVillan sa...

Härligt att få pyssla på för sig själv en dag! En sån dag önskar jag mig också... Härliga färger, kommer bli jättefint!

Mamma sa...

Tjena! Var har du fått tag i den där sittbänken? Jag är på jakt efter en snarlik och riktade i förra veckan en skiss som jag tänkte lämna till ett snickeri den här veckan. Men går den att köpa så kommer jag nog undan mycket billigare. :-) Min ritning har iof bara en låda men två skulle också gå bra.

Anonym sa...

Kanonfint!!! vad duktig du är - blir avundsjuk på att kunna fixa och greja så där länge utan att bli störd. Längtar till att se slutresultatet. Nu har vi hantverkare som fixar vår tvättstuga - ljuvligt!

Kom på ett alternativ till doptavlor - en slags födelsedagstavlor som beskriver hur ditt barn är just nu! Men det tar vi en annan gång Kram Maruscka

Nallebr.. sa...

va pysslig och duktig du är!!
blir såå inspirerad..
barn ledig helg va skönt det låter:)
fast när man väl är det längtar man ju såå klart efter dem, men skönt att sova lite på morgonen, våran lilla fröken vaknar 5.3o, SUCK..

Karins fotoblogg sa...

Snyggt Petra! Vad du är händig!