tisdag 24 mars 2009

Hellre simplify än Spotify

Vilken kanonidé den där veckomatsedeln är som Petra skrev om. Den sidan kommer nog få mycket besökare. Jag tror säkert att jag kommer att svika arla.se mer än en gång för att leta inspiration där.

Innan vi fick Olle och med det en föräldraledig Maria så brukade min man och jag hämta barnen varannan dag, vilket innebar att den som hämtade även fixade middag. Nu faller det ju på min lott att komma på dagens middagsrätt, vilket kan vara rätt segt vissa dagar, tycker jag.

Jag har nog ganska många i min omgivning som varje helg sätter samman en veckomatsedel och en inköpslista därefter. Det verkar väldigt smidigt det där att veta varje dag vad man skall laga till middag. Vi har nog tänkt tanken några gånger, men aldrig löpt linan ut. För mig ligger problemet i att jag gärna vill laga det jag är sugen på. Har svårt att programmera in mig på fisk på onsdag och soppa på torsdag. Någon fördel skall jag väl ha av att numera alltid planera vardagsmaten, kan man tänka?

Däremot försöker jag förenkla och underlätta så fort man bara kan. Ju färre moment desto bättre är min melodi. Nu har jag välsignats med en man som försöker underlätta för sin lilla hemmafru. Så när han steker upp köttfärs så blir det likaväl 3 kilo. Det är så himla bra att ha ett gäng fryspåsar med lagom mycket köttfärs, så slipper man stekmomentet. Eller så bryner han upp nötgrytbitar så att finns klart för en soppa eller en gryta. Så himla smidigt.

Jag är ingen mästerkock men här kommer ett par recept på vardagsmat som är vanligt förekommande i vårt hem. Vi äter ganska mycket nötfärs hemma hos oss och nästan alltid river jag i morötter och numera även vitkål. Ett smidigt sätt att få i lite extra grönsaker och så blir den mycket saftigare tycker jag.


Något som jag gillar är när köttfärssåsen smakar curry istället den vanliga tomatbasen. Krydda köttfärsen med curry, gurkmeja – för den fina färgen – och ett par skedar Mango Chutney och sweet chili souce, grovhacka röda och grön paprika och så i med en burk mandariner och lite matlagningsgrädde. Servera med pasta.

Eller varför inte låta köttfärsen få lite orientaliska smaker. Riv i morötter, gul lök och vitkål. Krydda den med en köttbuljong, lite dijonsenap och ett par skedar kardemumma. Stek upp champinjoner, lägg i färgglad paprika och en burk med kidneybönor. Servera med bulgur och broccoli.

Något som är lite underskattat är faktiskt köttfärslimpa. Usch, det är ett rätt ”äckligt” ord tycker jag, köttfärslimpa. Men faktiskt riktigt gott och enkelt, gillar när maten sköter sig själv i ugnen.Ta den största bunken du har, i med köttfärsen – inte uppstekt dock – riv i morötter, vitkål och rödlök, knäck ett par ägg, soja, salt, peppar, lite creme fraiche eller något annat ”kletigt”, ett par skedar dijonsenap och en halv paket av Findus frysta örter, tex persilja eller örtagård. Vispa samman allt och över med smeten i en stor form, forma och in i ugnen. Jag brukar steka upp champinjoner som jag tillsammans med matlagningsgrädde häller på runt ”limpan” det sista så det blir en god sås till. Hur smidigt som helst och räcker till två middagar.

Sista snabba tipset – bokstavligt talat – är att använda färska lasagneplattor och att göra lasagnen på köttfärs, morötter, vitkål, rödlök tillsammans med krossade tomater och en förpackning av Keldas tomatsås. Går hur snabbt som helst och så slipper jag misslyckas med att få rätt konsistens på pastaplattorna.

Medan jag avslutar sista meningen så inser jag att hjärnan är verksam någon annanstans, funderandes på vad det blir till middag idag!
Allra helst hade jag köpt hem thaimat, haha…

Må så gott i solen//Maria

1 kommentar:

veckomatsedel.se sa...

Vilken bra idé med curry och chutney i köttfärssåsen. Har du ett komplett recept du vill dela med dig av så får du gärna maila det till oss så kan vi ha med det i en veckomatsedel framöver och länka/hänvisa till dig! :)