onsdag 11 mars 2009

Vårkänslor vs köldknäpp

Jag vågar nog påstå att jag inte är den enda som längtar efter våren, eller hur?

Överallt ser jag dessa underbara vårtecken, krokus och snödroppar och små, små knoppar i alla buskar som bara väntar på att slå ut.

Vi har en trädgård som antagligen får ses som ett avskräckande exempel i grannskapet på hur det kan bli om den inte blir omhändertagen. Till vårt försvar får jag säga att vi bara bott här ett år.

När vi flyttade in såg insidan ut som utsidan gör idag, men interiört har vi nästan renoverat allt. Tokiga som vi är köpte vi ett hus som nu har fått all el omdragen, taket omlagt, golvvärme installerat, två badrum omgjorda från grunden och detsamma med köket. Det finns inte att rum som inte har en vägg uppsatt eller är nedtagen och ommålat så ni förstår att vi tog över vad man minst sagt kan kalla ett nätt litet renoveringsobjekt.

Varför kom jag nu in på detta? Jo för att mäkta med insidan tog vi ett medvetet beslut att strunta i utsidan och bara göra det allra mest nödvändiga för att solen skulle hitta in i vår trädgård. Eftersom det var så mycket sly, vildvuxna träd, ogräs och elände i trädgården så försökte vi förra sommaren att rensa bort det mesta, vilket innebar att de stackars lökar och blomsterplanteringar som fanns fick ryka. Så döm till min förvåning när jag för någon vecka sedan såg dessa söta snödroppar i monsterhäcken.Dessa snödroppar är troligtvis det enda som kommer blomma fritt i vår trädgård på ett långt tag framöver och blommorna får symbolisera en liten strimma hopp om att det går att få vår utsida fin under säsongen som kommer.

Men varför stanna upp och njuta av att det trots allt blommar något i helvetesträdgården? Nejdå, det dröjer inte länge innan min blick börja fladdra bort från dess små söta vårblommor, och istället sneglar jag snett på alla våra krukor där höstens inköp sorgset hänger över kanterna. Halvrutten prydnadskål och vissen ljung tillsammans med förfryst rosmarin fyller våra trädgårdskrukor. Inget som piggar upp minsann!!

Vill bara tillägga att ovan krukor är ett av de bättre exemplen så förstår ni status.

Jag vill så gärna köpa nya blommor och få lite färg men försöker lägga band på mig för innerst inne tror jag tyvärr att det kommer en köldknäpp till innan våren är här på allvar.
Har någon tips på vad man trots det kan plantera i krukor som har störst chans att klara denna lynniga väderlek så mottages alla tips med tacksamhet?
Känner jag undertecknad rätt så går det inte många dagar innan penséer och annat är inköpt, planterat och strax därefter dödsförklarade!


Må så gott//Maria med de svarta fingrarna

3 kommentarer:

petrified in pink (Petra) sa...

Dina blommor ser till och med bättre ut än mina, och vår trädgård ska vi inte ens tala om... Vi kan inte ens skylla på att vi bara bott där ett år, utan snarare tre och ett halvt:-) Längtar sååååå efter att få plantera våren ute men känner som du att det inte är någon idé, får nog hålla mig till att göra vår inne.

petrifiedinpink (Maria) sa...

Frågan är bara om jag kan hålla mig så länge till, kanske lite till, men vill gärna ha något färgglatt i krukorna när Olle fyller år. Är du hemma med lilla E?

Familjen Johnsson sa...

Jag köpte ljung i höstas, och de står fortfarande lika rosa och fina, vatten har jag inte gett dem heller, förutom regnet då, så de passar mig helt perfekt. Annars är eukalyptus ett bra tips, de höll sig gröna hela hösten. Penseer i all ära, men jag vill ha blommor som håller LÄNGE, utan alltför mycket omvårdnad i mina krukor....