torsdag 16 april 2009

Lekstuga - men för vem?

Kampanjanalys är inlämnad och det är dags att börja läsa fyra nya läroböcker men först en liten fundering som jag vill dela med mig.

Tankarna började sväva iväg när jag gick igenom vårt relativt vita hus. Vi har en hel del vitt här hemma och jag är nog en ganska städfrisk person men ärligt talat, känns det någonsin riktigt rent? Speciellt nu när solen skiner. Underbart, ja visst...men ALLT syns ju. Jag återkommer till detta en annan gång.

Nu till vad mina funderingar övergick till efter att jag förfasat mig för dammiga lister.

Har ni lekstuga?

Vi hade en i vårt förra hus och i detta nu har vi något i ena trädgårdshörnen som en vacker dag skall bli en egenhändig lekstuga. Barnen längtar - jag med - men bygget står på paus då det är trädäck som gäller.

När vi fick vår förra lekstuga så hade jag storslagna planer på att inreda den i rött och fint. Så där gulligt som det är på alla bilder. Titta bara på den här fina bilden som jag hittade på nätet. Det var precis så jag fantiserade om i barnens lekstuga.


Men snälla nån, vem kan ha det så?

Barn leker, gärna med sand och lera och handen på hjärtat, de städar inte så där jättebra. Visst kan man inreda med fina vitmålade saker, placera varje sak påp sin speciella plats, men hur länge håller det? Inte hos oss i alla fall och då var jag ändå där och fixade till det konstant.

Till slut så kände jag att jag liksom tog död på barnens kreativitet. Vill de sälja sandkakor genom fönstret så skall de ju få göra det, även om det blir lerfläckar på alla de vitmålade fönstren.

Jag vill ha det så här men det håller ju inte!

Se bara på dessa underbara hus. Det med rosa dörr hittade jag på Minihusen. Det är ju helt fantastiskt, men jag vågar inte ens fundera över vad en sådan byggsats kostar.Det andra hittade jag på Vi i villa. Det var tydligen ett ommålat Blocket-fynd för en tusenlapp, vilket känns mer realistiskt.


När jag letade vidare så hittade jag detta bildspel som jag hittade på Allt om barn, så sockersöta - nästan för mycket - små hus. Det är då jag börjar fundera över för vems skull vi göra detta.

Jag för min del drömde alltid om en lekstuga när jag var liten. Så när vi fixade en till tjejerna kan jag ärligt säga att det var lika mycket för min skull som för deras - nästan!
När nästa lekstuga är klar - byggs av spillvirke kan tilläggas - så återkommer jag med bilder.


Och nej, jag kommer naturligtvis inte kunna hålla mig utan kommer göra allt för att inreda den i vitt, vitt, vitt och lite rött. Denna gången lite mer neutralt. Nu har vi ju en liten kille i familjen också som skall få sitt.


Lite åt flickorna, lite åt Olle...och så precis som mamma vill!!!!


Kram Maria

5 kommentarer:

Sussi sa...

... detsamma med dockskåp, barnens fantasi stämmer inte alltid överens med mammornas inredningen. :)

Familjen Johnsson sa...

Hej!
Vad skönt att höra att du börjat tänka om lite. För visst är det vackert med allt det vita, rena, estetiskt tilltalande. Men praktiskt?? Inte ett enda dugg, i alla fall inte om man är under en sisådär 12 år gammal i alla fall. Har flera gånger hamnat på olika "shabby chic" bloggar, som alltid är så matchade och koordinerade med en massa pynt framförallt i barnens rum. Kanske min familj är väldigt olik andras, men ordning bland leksaker existerar inte frivilligt, utan en massa påtryckningar från oss föräldrar. Nej, låt barn vara barn, ordna istället stora förvaringsbackar där man kan stuva undan det värsta, och låt barnens egen kreativitet och fantasi styra leken, inte mammornas inredningsnojjor.
Kram Annelie

HUSnrNIO sa...

Högst på önskelistan när jag var barn stod just en lekstuga. Jag fick aldrig någon så när jag köpte en till dottern i slutet av förra sommaren var både hon och jag lycklig. Vi har inrett den ganska mkt tillsammans. Hon tycker det är fint med rött, prickigt och vitt så det fick det bli. Nu när våren är här så har hon börjat leka i den. Sand och gräs får följa med in och läggs i kryddburkarna. Småsten i kastrullerna, saker hissas upp i flaggstången osv. Inredningen håller att leka med och jag känner mig nöjd med resultatet. Sen är det klart att den ser idag inte exakt lika fräsch ut som när den var ny. Men jag hörde att hon sa till kompisen att man ska ta av sig skorna innan man går in i hennes stuga... fast det var nog bara en engångshändelse:) Lycka till med "hustankarna". Här kan du se vår stuga ute och inne om du har lust http://hilajns.blogg.se/2008/august/en-dryg-manad-senare.html Ha en trevlig kväll.

petrifiedinpink (Maria) sa...

Vad roligt det är att besöka alla era fina sidor och vad glad jag blir när ni lämnar kommentarer. Jag håller med i vad ni skriver.

Husno9, vilken underbar lekstuga , jag blir alldeles lycklig!

Ha en bra dag allihop och trevlig helg//Maria

anna sa...

ja, sådär fint är det inte många barn som vill ha det, men det är väldans fint att drömma om det!