tisdag 25 augusti 2009

Bästa vardagsflytet (Signerat Maria)

Först skrev jag rubriken "Bästa vardagssnurren", sedan ändrade jag till "Bästa vardagstakten" men till sist insåg jag att det egentligen handlar om att hitta bästa flytet i vardagen. Sommaren går mot sitt slut även om dagarna fortfarande är varma och faktiskt också härligt soliga, maken är åter på arbetet, flickorna har börjat skolan och Olle påbörjade sin inskolning igår. Om allt funkar som det skall är jag åter på arbetet - efter ett långt uppehåll - den 7 september.


Olle på väg till sin första dagisdag!

Nu är det dags att än mer finslipa rutiner och vanor för att tillvaron skall bli så behaglig som möjligt. Bland det värsta som finns är den där inneboende stressen och pressen att mat skall inhandlas, middag lagas, hus städas, kläder strykas och diverse inköp och aktiviteter skall hinnas med. Hämta, lämna, tider att passa, måsten och krav...

Vi har ett par knep som underlättar tillvaron, några har jag kanske delat med mig av förr men kanske har du nytta av något. Själv är jag ju en planerare och organisatör av rang så en del av er kanske tycker att jag är urjobbig och dötrist, andra kanske tycker precis tvärtom. Strunt samma, så här gör vi för att underlätta ekorrhjulet:

- Fundera över vad som stressar upp dig. När du väl vet det, tänk igen vad du kan göra för att förbättra situationen.

- Den dagliga middagsmaten kan ju vara ett aber. När du lagar mat, försök att steka upp köttfärs, grytbitar osv i stor mängd och frys in så slipper du det momentet. Likadant kan du koka dubbel sats potatis, pasta och ris så har du i två dagar.


- Kör samma rutiner på morgon och på kvällen så är det väldigt tydligt för barnen vad som gäller och "frifräseri" kan undvikas.

- Stryk kläder och lägg fram kvällen innan. Likaså packa ryggsäckar och annat på kvällen så vet du att det bara är att gå iväg på morgonen. Men hemma hos oss har vi insett att packade väskor placeras utanför lillebrors räckvidd, annars vet man inte riktigt vad som saknas eller lagts till!

- Ha en gemensam städdag i veckan. På så sätt hjälps alla åt och det är inte bara en i familjen som förknippas med det där gnälliga, tjatiga momentet.

- Håll nere på aktiviteter. Vår familj funkar inte om vi hela tiden är på flängande fot. Barnen vill ju göra allt men hos oss blir både stora och små trötta och griniga om hela veckan är schemalagd och det är det inte värt.


- Ladda kaffebryggaren på kvällen.

- Dela på hämtning och lämning om det funkar.

Ja det där var ett par saker som vi gör för att få struktur på vardagen och lite mera lugn och ro. Det funkar naturligtvis inte alltid till hundra procent men det underlättar rejält.

Hur gör ni för att få bra flyt på er vardag?
Må så gott//Maria

4 kommentarer:

Pernilla ~Pillan~ sa...

Mycket bra tips! Gillar också struktur och ordning, allt blir ju faktiskt enklare då...men ibland får man också vara lite utanför ramarna;-)

M sa...

Vilken söt bild!

Bra tips! Jag är också en organiserare. Nu har jag ju bara mig själv att ta hand om (inga barn) så min organisationsförmåga har inte riktigt satts på prov än. Så jag vet inte riktigt hur den står sig i "skarpt läge". Då får jag plocka fram dina tips :)
Kram

petrified in pink (Petra) sa...

Vår vardag flyter så där... inga större problem egentligen men med lite mer planering och struktur skulle nog det mesta flyta bättre:-) Och aldrig finns det väl så mycket utrymme för att vara spontan som när man är välplanerad, strukturerad och organiserad. Jag tar små, små steg mot en välorganiserad tillvaro, du är min guru!

Hemmabloggaren sa...

Så jäkla bra tips hörrö du. Tänker sno några av dem rakt av!

Tackar för det!
Kram.