onsdag 25 februari 2009

Hemma på min gata i stan...

…där brinner alltid ljusen i grannarnas fönster när det nalkas middag.

Vi har bott i detta hus i nästan precis ett år och vi trivs så himla bra, både i vårt renoveringshus och i området. På andra sidan gatan ligger det små söta radhus, några av Göteborgs allra första. I dessa radhus bor det jättemysiga människor, mest småbarnsfamiljer och man kan se att de trivs i sina hem.

När det börjar mörkna på eftermiddagen och när köksaktivitet råder för att få middagen på borden så tänds det levande ljus i fönstren. Så himla mysigt! Det känns som om lugnet infinner sig och ibland vill jag bara stå och ”tjuvkika” in över gatan för att se vad de har för sig. Bråkar inte deras barn? Tjatas det inte om när maten är klar? Antagligen, men när jag ser de brinnande ljusen så är det svårt att tro. Det ser så där idylliskt ut som det gör på Junibacken och jag bara väntar mig att se Alva med sitt broderade förkläde, ropandes att maten är klar.

Vi gör ofta likadant hemma hos oss, i det ena fönstret lyser två värmeljus i höga ljusstakar på middagsbordet och i det andra fönstret brinner två vita kronljus i mammas gamla ljusstakar i fattigmanssilver.Än så länge är det mörkt hos grannarna. Idag var vi tydligen först ut med att tända ljusen.

Dagens tips:

Jag har insett att vi oftare får en lugnare stämning vid matbordet, både på vuxna och barn, om vi dämpar belysningen, ber barnen duka med egenvalda – ofta IKEAS – servetter och tänder ljus.

Smaklig spis//Maria

PS) Men det kan lika gärna vara två griniga tjejer som inte håller sams, och tjurigt hävdar att man visst bara kan äta potatis till middag, en liten Olle som kladdar med majsbågar, mannens telefon som ringer och en Maria som tycker att hela familjen är otacksam och inte uppskattar hennes – ibland misslyckade – kokkonst.

Dessa dagar hjälper inga ljus i världen!

3 kommentarer:

♥ mamman i huset... ♥ sa...

Vilket fint inlägg! Tur att det sista stycket också fanns där - eftersom det då också blev mänskligt! Men väldigt fint var det, och inspirerande!

Kram!

PS. Har läst din blogg ett tag men det är nog första gången som jag lämnar en hälsning!

Inspirera Mera sa...

Vilket härligt tips. Jag brukar ha tända ljus, men nu var det ett tag sen. Blev så inspirerade att det blir tända ljus ikväll till min sena middag. Kram Sandra

s.m.i.l.e sa...

Hej! Halkade in på din fina blogg via Mamman i huset. Här stannar jag gärna kvar länge.

Hemma hos oss är det en given tradition med värmeljus på matbordet. Även om vi har jättebråttom på morgonen när det är frukostdags, så tänder vi alltid ljus på bordet och dukar fint. Dukningen fixar jag på kvällen, så spar jag tid på morgonen. En mysig start på dagen.

Nu ska jag surfa vidare inne hos dig! Fortsatt trevlig vecka! Kram!